Resultaten enquête strandbroeders
Onlangs hebben we het Echt Terschelling panel gevraagd op welke manier de strandbroeders op Terschelling beschermd zouden moeten worden. Ruim 350 “Echt Terschellingers” hebben gehoor gegeven aan deze oproep en 91% van de panelleden vindt het een goed plan om de broedgebieden te markeren met infoborden en eventueel een palenrij. Staatsbosbeheer heeft daarom afgelopen week een duidelijke palenrij met informatieborden bij de spathoek geplaatst.
Vraag 1.
Wist je dat er vogels zijn die op het strand broeden?
70 ondervraagden wisten niet dat er vogels voorkomen die op het strand broeden. Nu wel! ;-). De meerderheid, 285 mensen, waren hiervan wel op de hoogte.
Vraag 2:
Wat vind jij dat Staatsbosbeheer moet doen om de broedvogels op de Spathoek te beschermen?
Slechts 37 deelnemers vonden de ‘palen met daartussen lint’ een goede oplossing. Het grootste draagvlak is er voor ‘een duidelijke bordenlijn, met informatie, net als op de Boschplaat’, hiervoor kozen 190 deelnemers. Als goede tweede koos het panel voor ‘wel wettelijk afgesloten gebied, met bijbehorend toezicht’ met 140 stemmen of ca. 40%. De verhouding van de antwoorden was in de groep ‘eilanders’ bijna gelijk aan die in de groep ‘mensen van de wal’. Alleen bleek dat in de groep mensen van de wal zo’n 50% van de panelleden vond dat het gebied voor publiek afgesloten zou moeten worden, tegen 42% van de ondervraagde eilanders.
In de aanvullende opmerkingen werd overigens veelvuldig verwezen naar een borden en palenlijn, maar dan aangevuld met een bredere inzet van communicatiemiddelen, zoals Doeksen tv, de Terschellinger, de Sjouw, Fodzoeker enz.
Staatsbosbeheer volgt het advies uit het panel geval direct op: Er zijn extra informatiepanelen op de Spathoek plaatsen en duidelijk aangeven waar het broedgebied zich bevindt. Bovendien wordt bij de strandopgang al direct een informatiebord geplaatst, om zo het publiek al in een vroeg stadium te informeren. Ook de suggesties die worden gegeven op het gebied van nog meer erover communiceren via Terschellinger enz. nemen we ter harte (invoegen persbericht ‘honden los’).
Uiteraard wordt dit jaar goed bijhouden wat het broedsucces is op deze plaats, na toepassen van genoemde maatregelen. Als de maatregelen niet blijken te werken, blijft afsluiten altijd nog een mogelijkheid.
Vraag 3:
Hoe sta je tegenover de bescherming van broedende strandvogels elders op het Terschellinger strand door middel van informatieborden?
Ruim negentig procent van de panelleden vindt het een goed plan als ook de broedgebieden op andere delen van het strand middels infoborden en eventueel een palenrij worden gemarkeerd. Op deze plaatsen worden de informatiebordjes pas geplaatst wanneer duidelijk is dat er vogels broeden. De borden zijn geen verbodsborden, maar infobordjes met het verzoek rekening met ze te houden.
Vraag 4:
Vind je dat Staatsbosbeheer op de geschikte stranden door de aanleg van schelpenbankjes meer mogelijke broedplekken moet maken?
Bijna 75% van de eilanders en 85% van de niet-eilanders is van mening dat we op de geschikte stranden door aanleg van schelpenbankjes geschikte broedlocaties voor strandbroeders moeten creëren. Omdat het broedseizoen al gestart is, heeft dit nu geen zin meer. Staatsbosbeheer gaat kijken hoe dit in 2017 uitgevoerd kan worden.
Vraag 5:
Moet Staatsbosbeheer zich samen met andere partijen inzetten voor de aanleg van nieuwe broedgebieden, zoals op Texel en Ameland?
Veel panelleden (75%) vinden het een goed idee als Staatsbosbeheer zich samen met andere partijen, inzetten voor de aanleg van nieuwe broedgebieden voor Strandbroeders op nieuwe locaties, vergelijkbaar met de Fugelpôlle op Ameland of Utopia op Texel. Dit wordt opgenomen in het beheerplan. De daadwerkelijke uitvoering hangt samen met het vinden van een geschikte locatie en het verkrijgen van geld.
Vraag 6:
Heb je nog aanvullende opmerkingen of ideeën m.b.t. dit onderwerp?
Uit de aanvullende opmerkingen blijkt dat bijna iedereen van mening is dat er ruimte moet zijn voor mens én natuur op de stranden. Veel mensen hebben wel zorg voor ontsiering van het landschap door te veel borden. Vaak wordt gezegd dat de borden na het broeden zo snel mogelijk weer weg gehaald moeten worden. Hier zijn wij het helemaal mee eens!
Wat n goede terugkoppeling van de enquête. Vind ik heel belangrijk.
De borden met informatie goed idee.
Mooi dat er op zo’n korte termijn resultaat in. Voorlichting kan inderdaad zeer nuttig zijn
Bedankt! Goed om te horen dat deze manier van terugkoppelen bevalt. We willen de resultaten iedere keer zo delen, met een kleine uitleg vanuit ons.
Joeri Lamers
Echt Terschelling
Dit is nu de manier om een goed draagvlak te krijgen.Doorgaan zo en verdiend navolging in de rest van ons land.