Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Wat is nou Echt Terschelling?

8 jaar geleden
12 reacties

Dat is een goede vraag, waarvan het antwoord voor iedereen waarschijnlijk anders is. Toch zullen de antwoorden wel een aantal gemeenschappelijke delers hebben. Ruimte, natuur, gezelligheid, strand, jutten, strandzeilen, cranberry’s, paardrijden door de duinen etc.. Dit zijn allemaal zaken die zich afspelen op het hele eiland, waarvan het grootste deel als ‘natuur’ wordt aangemerkt. Behalve dat de Terschellinger natuur van groot belang is voor tal van plant- en diersoorten, is deze ook van groot belang voor de recreatie en cultuurhistorie. Want waar zou de recreatie op Terschelling zijn zonder de duinen en de bossen, die op hun beurt onderdeel zijn van de eilander cultuurhistorie?

Echt Terschelling gaat over alles wat zich in die ‘natuur’ afspeelt. En daarmee raakt het iedereen die woont of vakantie viert op Terschelling, niet alleen de pure natuurliefhebber. Iedereen vindt het belangrijk dat de omgeving mooi is en dat zijn of haar activiteit kan blijven bestaan. Door mee te praten via ‘Echt Terschelling’ kan iedereen invloed hebben op wat zich afspeelt op het eiland. Natuurlijk zijn er wel dingen waar we niet omheen kunnen; de natuurwaarde moet niet achteruit gaan en zelfs verbeteren, dat is door de provincie al vastgelegd in Natura 2000. Maatregelen die hierin staan moeten worden uitgevoerd en doelen moeten worden behaald, maar we kunnen het samen wel hebben over hoe dat het beste kan.

Voor Staatsbosbeheer als initiatiefnemer is het een grote uitdaging om op deze manier samen het beheer vorm te geven. We zullen duidelijk aangeven waar wel en niet ruimte is voor inspraak en tegelijk uitleg geven over het waarom. Door zoveel mogelijk mensen via enquêtes en excursies te betrekken weten we straks (nog) beter wat er leeft. Zo krijgen we een beheer van de ‘natuur’ wat breed gedragen wordt en waarbij veel mensen zich betrokken voelen. De natuur en het landschap kan er alleen maar mooier van worden!

12 reacties op “Wat is nou Echt Terschelling?”

 1. Marco Vissers schreef:

  Heel veel is echt Terschelling. Wat ik niet op het eiland wil is een golfbaan. Trekt ander publiek, zorgt voor
  Duurdere accomodatie, hoort niet in de Schellinger natuur.

 2. Gert Kracht schreef:

  Echt Terschelling zijn de schatten van de natuur op en rond het eiland. De rust in combinatie met de bekende plekken waar mensen even kunnen bijkomen onder het genot van producten die op het eiland worden geproduceerd. Dat, en vooral de rust, de uitgestrekte duinen, de dynamiek van de natuur die elk jaar weer voor vernieuwing zorgt. Dat is Terschelling.
  Geen golfbaan, geen huisjes op het strand en geen hoogbouw. Kies voor wat het eiland al jaren heeft! Dat is de kracht van Terschelling.

 3. Frank Scheenstra schreef:

  Helemaal eens met reactie van Gert Kracht

 4. Joke Hamers schreef:

  Helemaal eens met Gert Kracht.

 5. Gabriël Vriens schreef:

  Echt Terschelling zijn voor mij de belangrijkste kenmerken, waarin Terschelling zich onderscheidt van de andere eilanden : De Brandaris, de prachtige natuur op de Noordsvaarder, de kwaliteit en uitstraling van de dorpen, de binnenduinrandzone met het singellandschap in de polder en de grootschalige verstuivingen op de Noordsvaarder en ten oosten van Haertbreakhotel.

 6. Attje Lak schreef:

  Tis waar ik geboren ben….

 7. carel schreef:

  Wel een GOLFbaan, maar geen GOLFslagbad…?

 8. Joeri Lamers schreef:

  De reacties over de golfbaan zijn goed om te horen. We gaan kijken of en hoe we dit bij Echt Terschelling een plek kunnen geven.

  Joeri
  Echt Terschelling

 9. Aart Kramer schreef:

  Een golfende kennis zei eens dat een golfbaan op Terschelling geen goed idee is, het trekt een soort mensen aan, met een soort wensen,
  en een soort attitude, iets wat je Echt niet moet willen stimuleren.

  Geen natuur (natura2000, werelderfgoed of niet) offeren
  voor dit soort zaken.

  Ga maar lekker wandelen, fietsen, zwemmen, hiken, biken, rennen,
  surfen, paardrijden, strandzeilen, klompedansen of duntsjedellen.
  Of doe gewoon eens even helemaal lekker niks, genieten van de rust en de ruimte.
  Iets waar niets is, wat een ongelooflijke luxe.

  Ik geef de kennis het voordeel van de twijfel.

 10. petra schreef:

  Waarom geen golfbaan op Terschelling? Er zijn inmiddels al aardig wat eilanders die deze sport beoefenen. Voetballiefhebbers hebben een voetbalveld, tennisfanaten hebben de tennisbaan, er zijn sporten die terecht kunnen in de gymzaal maar er zijn ook sporten die hier helaas niet beoefend kunnen worden omdat de accommodatie er niet voor is. Een golfbaan zou te realiseren zijn, we hebben er de ruimte voor, fijn toch? Bovendien zijn golfbanen over het algemeen stukken natuur die zeer goed onderhouden worden en golfen is inmiddels een sport voor iedereen. En nee, ik golf zelf niet dus dit schrijven is geen zelf eigenbelang.

 11. Aart schreef:

  Uiteraard kan er een golfbaan komen, en er kunnen naast een golfbaan nog wel meer banen aangelegd worden: denk aan een kabelbaan, een kartbaan, een kegelbaan, een landingsbaan, een startbaan, een wildwaterbaan, een curlingbaan, een kaatsbaan, een jetskibaan, een speedwaybaan, noem maar op.

  Zelf ga ik regelmatig naar het vaste land om mijn favoriete sporten (basejumpen, circuitracen en curling) te beoefenen, geen enkel probleem.
  Ja er is ruimte (lees natuur) genoeg op ’t eiland en laten we dat vooral zo houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

[bws_google_captcha]