Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Resultaten enquête Bosbeheer

7 jaar geleden
Geen reacties

De panelleden van Echt Terschelling konden tot vorige week een enquête invullen waarin vragen stonden over bepaalde aspecten van het bosbeheer op Terschelling. Ongeveer 600 van de 850 panelleden vulden de enquête in. Staatsbosbeheer weegt de antwoorden mee in de uitvoering van het bosbeheer op het eiland.


 

Houtdag

We waren allereerst benieuwd hoeveel van de panelleden op de houtdag is geweest. Klik hier voor een videoverslag van deze dag.

houtdag

Ruim 15% van de panelleden, 84 mensen in totaal, bezocht deze dag. In totaal bezochten 550 mensen deze dag, het aandeel echtterschelling leden was dus ruim 15%. Wat ons aan het denken zetten was het aantal respondenten (22%) dat aangaf dat ze niet wisten dat de houtdag werd georganiseerd. Voortaan zullen we leuke en interessante bijeenkomsten of evenementen aankondigen op de laatste pagina van een enquête. Zo hopen we nog meer Echt Terschellingers te bereiken.

 

Dood hout leeft!

Bepaalde zaken in het bosbeheer liggen vast en daar zijn dus ook geen enquête vragen over gesteld. Het beschermen van de dennenorchis en de kleine keverorchis bijvoorbeeld, dat moeten we gewoonweg doen en staat daarmee dus buiten kijf.

Orchideeen

Dat er een groter aandeel dood hout is in het bos, is ook vanuit de natuur een must: denk aan de beestjes die daar op en in leven en de spechten die dat weer aantrekt.

We wilden graag weten of mensen het zien van dode bomen als storend ervaren. Ruim negentig procent van de ondervraagden vond dit geen probleem. “Blijkbaar snapt de meerderheid dat bij een modern en gevarieerd bos ook dode bomen horen”, aldus boswachter Remi Hougee.

 

Duinbos

duinbosUit de enquête blijkt dat  het gewaardeerd wordt als de natuurlijke duinbossen beter zichtbaar zijn. De afgelopen tientallen jaren zijn er namelijk tientallen hectares natuurlijk duinbos ontstaan, die slecht zichtbaar zijn en waar niet veel aandacht aan wordt gegeven. Ruim 80% van de panelleden vindt het dan ook een goed idee om hier bij het wijzigen van wandel- of fietsroutes op in te spelen.

 

Duurzame energie

Op de vraag of we ons passief of actief moeten bemoeien met het zoeken naar bronnen voor duurzame energie, gaf bijna 75% van de mensen een positief antwoord. Dit is voor ons een goede leidraad bij het inschatten of initiatieven op draagkracht bij bezoekers en bewoners kunnen rekenen.

duurzameenergie

Vogelkers

Tientallen jaren terug is de Amerikaanse Vogelkers geïmporteerd in Nederland, om als nieuwe aanplant in bossen te dienen. Nu blijkt deze boomsoort inheemse waardevollere bomen en struiken weg te concurreren. Met name in het duingebied zorgt de vogelkers voor het dichtgroeien van het open duingebied. We trekken daarom ieder jaar tientallen volwassen vogelkersen met wortel en al uit de grond. We waren benieuwd wat men vond dat we met die uitgetrokken struiken moesten doen. Als energieleverancier blijken ze vooralsnog niet geschikt. Daarom hebben we de laatste jaren drie opties: het op rillen (langwerpige bulten) leggen in het bos, her en der laten liggen zodat het vergaat, of alles versnipperen en verspreiden over de bosbodem. Dat laatste kost het meeste geld.

Vogelkers

Uit de enquête bleek dat de panelleden het geen probleem vinden als het op rillen in het bos wordt gelegd: Voor ons een goede oplossing: niet te duur en bovendien kan het voor allerlei dieren dienen als schuil- of broedplaats. Denk daarbij bijvoorbeeld aan egels en winterkoninkjes.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

[bws_google_captcha]