Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Mountainbiken op Terschelling

8 jaar geleden
9 reacties

In februari heeft op Terschelling voor het eerst een mountainbikewedstrijd voor maximaal 250 deelnemers plaatsgevonden.

We zien dat het aantal evenementen op het eiland buiten het hoogseizoen toeneemt. Dit draagt bij aan de verbreding van het toeristisch seizoen en dus aan het aantal gasten op het eiland. Bij alle evenementen ziet Staatsbosbeheer erop toe dat het behoud van de natuurwaarde niet in gedrang komt en nemen we in de voorwaarden op dat andere recreanten er weinig tot geen hinderlijke overlast van ondervinden.

Het Echtterschelling-panel is gevraagd naar hoe zij het evenement ervaren heeft. Is het een aanwinst voor het eiland of juist niet? De resultaten zetten we hieronder uiteen:

Vraag 1:

Heb je iets van de wedstrijden meegekregen?
 

 

1
 

 
De meeste mensen hebben niets meegekregen van het evenement. Wel is het zo dat het erg slecht weer was gedurende dit weekend, waardoor wellicht minder mensen buiten waren.

Vraag 2:

Hoe heb je de Cross country wedstrijd op zaterdag ervaren?

 

 

2
 

 
Deze vraag is alleen gesteld aan mensen die de cross country op zaterdag hebben meegekregen.
Uit de ingevulde opmerkingen blijkt dat van de groep die ‘anders’ invulde niemand het echt storend vond en zelfs wel gezellig. Wel hangt het ervan af hoe een MTB’er zich gedroeg; netjes bellen bij het passeren of hard langs scheuren.

Vraag 3:

Waarom heeft u het evenement als storend ervaren?

Hier wordt onder andere het asociale gedrag van sommige deelnemers genoemd. Belangrijker nog is het verstoren van de rust op het eiland en het overal mogen fietsen.
Dit zijn zaken die Staatsbosbeheer vooraf uitgebreid heeft besproken met de organisatie. De route is zorgvuldig gekozen, waarbij kwetsbare gebieden en de zogenaamde ‘extensieve gebieden’ (zie vorige enquête over begaanbaarheid en zonering) zijn ontzien. Ook hebben alle deelnemers vooraf een duidelijke instructie gekregen over de gedragsregels, via een nieuwsbrief en bij de start.

Vraag 4:

Hoe heb je de strandwedstrijd op zondag ervaren?

 

4 

 
Deze vraag is alleen gesteld aan mensen die de strandwedstrijd hebben meegemaakt. Niemand heeft er expliciet van genoten maar er ook niemand die het als storend heeft ervaren.

Vraag 5:

Wat vond je van de duur van het evenement?

 

5 

 
Het grootste deel van de geënquêteerden die in beginsel positief tegenover het evenement staan, vindt het geen probleem dat het evenement het hele weekend duurde (60%). 40% ziet liever dat het evenement maar één dag duurt.

Vraag 6:

Mountainbike je zelf weleens op het eiland of aan de wal?

 
6 

 
Het is interessant om te weten of geënquêteerden zelf weleens mountainbiken. Dit kan namelijk de antwoorden beïnvloeden. Het grootste deel van de ondervraagden zit zelf niet geregeld op een MTB.

 
Tijdens het evenement waren twee boswachters dagelijks aanwezig, zodat ze een goed beeld hebben gekregen van het evenement. Ze hebben gezien dat erg geen negatieve invloed was op de natuur. Natuurlijk waren er her en der op de paden sporen zichtbaar, maar deze zijn snel weer verdwenen.

 
Nu ook uit de enquête voor Echt Terschelling blijkt dat de meerderheid van jullie het evenement als positief ervaren heeft, zal Staatbosbeheer een positief advies doen voor het verlenen van de vergunning voor 2017.

9 reacties op “Mountainbiken op Terschelling”

 1. Frank Scheenstra schreef:

  MTB en op Terschelling is een prima initiatief , er zijn zat mogelijkheden om de kwetsbare terreinen te ontzien.
  Op Ameland is MTB een groot succes.
  Enkele vaste routes maken help mee om de bikers op andere plaatsen weg te krijgen.

 2. Gabriël Vriens schreef:

  Mooie terugkoppeling van de enquete

 3. Dree schreef:

  Zet ook het aantal respondenten er even bij.
  Deze conclusies en aanbevelingen kunnen wel van 5 mensen afkomen….
  Hoe goochel ik met cijfers !!

  • Joeri Lamers schreef:

   Beste Dree, deze enquête is gehouden onder de proefgroep van EchtTerschelling in februari. Die groep bestond uit 75 deelnemers, waarvan er 47 de enquête hebben ingevuld. Dat is een kleine groep, maar het waren wel enkel eilanders. De bedoeling is dat de komende tijd het aantal deelnemers flink toeneemt (dat zien we gelukkig al gebeuren :-))

   Groet,

   Joeri

   Boswachter Staatsbosbeheer
   Echt Terschelling

 4. Piet Hageman schreef:

  Ik ben bang dat het biken in de natuur na deze wedstrijden als “toegestaan” wordt gezien.
  Hoe hou je de fietsers buiten deze wedstrijden om uit het duin?

  • carel schreef:

   Ik denk het ook Piet
   soms zie je al mensen op het Seinpaalduin scheuren

  • Joeri Lamers schreef:

   Beste Piet,

   Ik begrijp je punt. Op dit moment is het ook al toegestaan om op alle paden te fietsen. Los van dit evenement vindt Staatsbosbeheer dat dit mogelijk moet zijn, zolang wandelaars, fietsers en ruiters maar rekening met elkaar houden. Wanneer er signalen komen dat dit niet gebeurt moeten we kiezen voor een andere aanpak. Dat soort vragen zullen bij Echt Terschelling zeker aan de orde komen! Suggesties voor enquête onderwerpen zijn altijd welkom.

   Groet,

   Joeri
   Boswachter Staatsbosbeheer
   Echt Terschelling

  • Claudia schreef:

   Je mag hier op Terschelling fietsen op alle wegen en paden. Hoezo iets opeens verbieden als er niemand er last van heeft? Als zich mensen met verschillende hobby’s tegen komen, is tolerantie en uitkijken dé oplossing. Gun elkaar wat…
   Gewoon voorzichtig elkaar passeren.

 5. floris schouten schreef:

  hi

  ik kom zelf heel vaak op TS
  en zou heel graag vaste mtb routes vinden 🙂
  met vast routes zul je niet veel last hebben van scheurende mtb’ers overal…
  dus, maak n aantal mooie routes met wegwijzers, en zie daar de oplossing 🙂

  zo ver ik weet zijn die er nog niet, toch?
  ik ben voor mtb’en op TS 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[bws_google_captcha]