Levende duinen op Oerol

Het Oerol festival bestaat dit jaar 35 jaar. Hoe het is ontstaan (van een kroegenfeest met straattheater, via de eerste gesprekken van Oerol (Joop Mulder) met boswachter Jan en oud boswachter Wim, tot nu: een festival met 40 ‘Staatsbosbeheer-locaties’) dát ga ik hier niet beschrijven. En wat er allemaal te doen en beleven was tijdens Oerol ook niet, dat kan je veel beter vinden op www.oerol.nl. Ik wil je graag meenemen naar de wereld van de bruine kiekendief, voorafgaand aan en tijdens Oerol…

 

Je hebt een mooie broedplek gevonden ten oosten van de Oosterender’ badweg. Samen met je partner heb je een nest gebouwd in de kruipwilgbegroeiing. Het is echt ideaal: niemand komt daar en er is genoeg jachtgebied in de buurt om straks prooien te vangen voor de kleintjes. Het moet een open gebied zijn omdat jij en je partner echte ‘zichtjagers’ zijn. Dat is het hier: open duingebied en duinweides. Af en toe loopt er in de stuivende duinen vlakbij wel eens een wandelaar, maar die negeer je. Jij hebt geen boodschap aan mensen, zolang ze je met rust laten en niet te dicht in de buurt komen.

De eieren zijn gelegd, het broeden begonnen. Dan valt je iets op. Er is een aantal mensen die wel heel vaak en lang in de Kustduinen verblijft. Ze hebben rugzakjes op waar iets raars uitsteekt. Ze praten. Als je mensen kon verstaan, zou je horen dat ze het hebben  over “de mooiste route”, “welke muziek past hier bij” en “het duin is in beweging, het zijn echt levende duinen”.

Ze doorkruisen het gebied en komen zo nu en dan wel heel dichtbij je nest. Je houdt je stil. Maar er moet ook gegeten worden. Je partner bleef eerst nog op afstand maar nu ben je toch wel toe aan wat voedsel. Wisseling van de wacht. Je wordt gezien. Dat kan niet anders. Hier wordt je toch wel wat onrustig van, mensen zo dicht bij het nest. Zeker omdat de eieren ondertussen ook al zijn uitgekomen en er dan een constante aanvoer van prooien mogelijk moet zijn. Oh nee! De mensen met hun rugzakjes en een in het groen geklede man zijn duidelijk naar je op zoek. Stress! Je verlaat het nest en laat de jongen even alleen. En ja hoor, daar heb je het al: je nest wordt ontdekt! De mensen staan er kort bij stil, maken een foto, overleggen met elkaar. Daarna lopen ze gelukkig al gauw weer weg.

LD1

Daarna verandert er wat: dezelfde mensen blijven bezig in de duinen, maar komen niet meer langs, of in de buurt van je nest. Het lijkt wel alsof ze er zelfs met een grote boog omheen lopen!

Een week later: het is druk op het eiland. Niet ten oosten van de Oosterender’ badweg echter. Je ziet de mensenmassa’s in de verte wel fietsen en wandelen, maar je hebt er geen last van. Ook de constante stroom mensen, 120 per dag, die 1 voor 1 met die rare rugzakjes om, het duingebied in wandelt, levert je geen stress op: ze bevinden zich ver genoeg van je nest met jongen.

LD2

Jij kan (relatief) ongestoord je gang gaan. En over 10 dagen is de drukte weer voorbij. Bedankt mensen!

 

Leave A Comment

Wat is Echt Terschelling

Echt Terschelling is een initiatief van Staatsbosbeheer. Echt Terschelling gaat over recreatie, natuur en cultuur in de duinen en bossen en op de stranden van Terschelling. Zaken waar alle eilanders en bezoekers hun eigen ideeën over hebben.

Joeri Lamers

Remi Hougee

Meld je aan en praat & denk mee over zaken die er toe doen op jouw Terschelling

Zoeken in berichten

Categorieën