Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Resultaten ruiters en menners

7 jaar geleden
4 reacties

De enquête over ruiters en menners op Terschelling heeft de hoogste respons tot nu toe van alle enquêtes. Dit komt omdat het Echt Terschelling panel is blijven groeien en op het moment van het versturen zo’n 1.000 deelnemers telde. In totaal hebben 713 personen gereageerd, een respons van ruim 70%! Geheel tegen de verwachting in was het aantal ruiters dat reageerde klein.

Percentage eilanders en ruiters

Opvallend is dat dit de eerste enquête is waarbij naar verhouding minder eilanders hebben gereageerd dan mensen van de wal: 208 eilanders tegen 320 deelnemers van de wal, 185 personen zijn onbekend*. Geheel tegen onze verwachting in was het aantal ruiters dat reageerde klein, 131 in totaal waarvan er 36 van het eiland komen. Dit hadden we hoger verwacht omdat de enquête in samenspraak met de Terschellinger ruiters en Et Hossevolk is opgesteld.

Ruiters buiten de paden

Eilanders komen vaker ruiters buiten de paden tegen dan mensen van de wal. Dat is logisch, Terschellingers zijn immers vaker in het Terschellinger bos dan bezoekers. Toch scheelt het niet echt veel: 62% van de eilanders komt weleens een ruiter tegen, datzelfde geldt voor 45% van de bezoekers.

Problemen?

Op de vraag of dit weleens tot problemen lijdt geeft een meerderheid van zowel de eilanders (63%) als de bezoekers (76%) aan dat dit niet tot problemen lijdt. Ook hier is het verschil te verklaren uit het feit dat eilanders vaker in het bos komen, dus vaker ruiters tegen kunnen komen en dat dat dus ook vaker tot problemen kan lijden.

 

Gemiddeld ervaart 26% van de deelnemers weleens problemen, 23% van de eilanders en 36% van de bezoekers. Hun klachten nemen we serieus en geven we door aan de ruiterverenigingen. Het gaat dan vooral om paardenpoep op de paden, de combinatie van honden en paarden en kapot gelopen paden.

Wandelaars op de paden

Alle ruiters kregen de vraag of ze ook weleens wandelaars op de ruiterpaden tegenkomen. Ruim 93% geeft aan dat dit het geval is. 78% van de eilanders en 80% van de bezoekers ervaart hierbij geen problemen. Bij beide groepen loopt bij beide zo’n 20% weleens tegen problemen aan, wederom is hier de reactie van loslopende honden op paarden of andersom een belangrijk punt.

Wandelen op de paden

70% van de deelnemers maakt weleens gebruik van een men- of ruiterpad. Dat is niet gek, vooral rondom West-Terschelling zijn deze paden prima te bewandelen. Het is natuurlijk ook gewoon toegestaan.

Proef in de winter, goed idee?

Naar aanleiding van de eerdere vragen kregen de deelnemers de vraag hoe zij dachten over een proef waarbij ruiters in de winterperiode in het bos ook op de wandelpaden mogen rijden. Uiteraard gebeurt dat in dat geval onder verschillende voorwaarden:

– Alleen stapvoets
– Alleen individuele ruiters, geen georganiseerde groepen
– Alleen in het bos

Als antwoord hierop vindt van alle deelnemers 46% deze proef het proberen waard, 22% zegt ‘ja’, 23% zegt nee en 9% ‘anders’. Hierin zit wel een verschil tussen eilanders en bezoekers:

Als redenen werden wederom vooral de overlast van paardenpoep op de paden, de vrees voor het kapot lopen van paden en de combinatie paarden en honden genoemd. Ook via de mail kregen we deze reacties nog toegestuurd van zo’n 25 personen.

Concluderend kunnen we zeggen dat er een meerderheid is voor een proef, zowel bij eilanders als bij niet-eilanders, maar dat er ook een meerderheid is die twijfels heeft (maar wel het proberen waard). Staatsbosbeheer zal daarom de twijfels bespreken met de ruiters, maar ook kijken of en op welke wijze er een proef in de winter van 2017/2018 kan worden gestart. Overleg met de gemeente hoort hier ook bij omdat er in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) regels zijn opgesteld rondom ruiterpaden.

4 reacties op “Resultaten ruiters en menners”

 1. John van den Berg schreef:

  Beste boswachters,
  Geweldig initiatief deze publieks raadplegingen.
  De cijfers naar de ruiterproef kun je ook anders lezen waarbij je de som van Ja en Nee berekend en de indifferente keuze; we zien wel weglaat. Dit naar analogie van de methode van de Net Promotor Score die veel gebruikt word bij publieksonderzoek.

  Terschellinger. Niet Terschellinger
  39.2 Mwah of indifferent. 50.0
  ——————————————————————————————–
  30.7 Nee 21.6
  19.0 Ja. 20.0

  Som. 11.7 Nee. 1.6

  Uit deze score komt dat een meerderheid tegen de proef is.

  Met vriendelijke groet,
  John van den Berg

  • Joeri Lamers schreef:

   Beste John,

   Excuus voor de late reactie. Bedankt voor je tip, we gaan hier zeker even naar kijken.

   Groet,

   Joeri

 2. eimert bennink sr. schreef:

  De laatste tijd worden de wandelpaden in het bos regelmatig onveilig gemaakt door hordes mountain bikers, die ook soms nogal verbolgen reageren als men niet snel genoeg naar hun zin opzij gaat, zou prettig zijn als de wandelpaden ook hoofdzakelijk wandelpaden blijven.

 3. Japke de Boer schreef:

  Ik heb de enquête gemist maar ik heb geen problemen met ruiters op wandelpaden. Het is een prima idee om voor proef de ruiters meer vrijheid te geven.
  problemen met honden zouden er niet moeten zijn, ook een loslopende hond in het bos mag daar lopen . Baasjes van beide dieren moeten wel oplettend blijven.

  prima initiatief !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

[bws_google_captcha]