Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Resultaten informatiebordjes en infopanelen

7 jaar geleden
Geen reacties

In totaal hebben 595 van de 1045 deelnemers de enquête over informatiebordjes en infopanelen ingevuld. Hiervan wonen er 260 op het eiland en komen er 269 van de wal. Van de overige 66 respondenten is helaas niet bekend waar zij wonen. Naar aanleiding van de enquête gaan we de komende maanden alle panelen nog eens bekijken. Een aantal zijn we al bij langs geweest en resultaat daarvan is dat we het informatiepaneel bij Eldorado verwijderd hebben. Dit paneel was behoorlijk beschadigd en de informatie die er op stond (over het duinherstelproject van 8 jaar geleden) was gedateerd. Ook streven we ernaar om de bordjes met regels te verminderen en te vervangen door één groot entreebord aan het begin van een duingebied.

Algemene indruk infopanelen

Bezoekers bekijken informatiepanelen vaker dan eilanders. Dat is logisch aangezien je niet iedere keer hetzelfde paneel gaat lezen. 14,6% van de eilanders geeft aan een paneel (bijna) nooit te bekijken, dat is net iets meer dan de 10,9% van de bezoekers. Tussen de 38 en 50% van zowel de bezoekers als de eilanders bekijken een paneel soms.

Storend?

Informatiepanelen worden over het algemeen niet als storend ervaren blijkt uit de vervolgvraag. Eilanders (67,8%) en bezoekers (70%) geven dit aan. Van beide groepen vindt 20% de panelen niet passen in het landschap. Staatsbosbeheer probeert panelen altijd zo neer te zetten dat ze een uitzicht niet verpesten.  Ze moeten natuurlijk wel zichtbaar zijn, anders worden ze niet gelezen.

Genoeg of niet?

Wat betreft de hoeveelheid infopanelen: 33,9% van de eilanders en 31,5% van de bezoekers vindt dat er genoeg panelen op het eiland staan en dat er niet meer bij hoeven. 35% van de eilanders vindt dat er wel panelen kunnen worden bijgeplaatst op plekken waar al bankjes en dergelijke staan. Van de bezoekers is dit 46%. Een minderheid van de deelnemers (5,1% bezoekers / 9,4% eilanders) heeft aangegeven dat er teveel panelen staan. Er worden verschillende borden genoemd die overbodig zijn, maar geen enkele vaker dan 1 keer. We concluderen hieruit dat we niet direct tot het weghalen van een specifiek infopaneel over hoeven te gaan.

Infopaneel Boschplaat

Het informatiepaneel aan het begin van de Boschplaat gaan we dit jaar nog vervangen. Hier komt één paneel waarop alle informatie staat over het gebied. Op vraag 4, over welke informatie hierop moet komen te staan antwoorden de meeste deelnemers ‘informatie over het ontstaan van de Boschplaat’ en ‘aandacht voor broedvogels’. We gaan deze informatie opnemen op het nieuw te maken informatiepaneel.

Informatiebordjes

Behalve de vaste informatiepanelen gebruikt Staatsbosbeheer ook geregeld kleinere informatieborden bij werkzaamheden. Wanneer we de mensen bij elkaar optellen die weleens (soms of geregeld) deze bordjes tegenkomen dan komen we op 93,8% van de bezoekers en 94% van de eilanders.

 

De overgrote meerderheid van de mensen leest de informatiebordjes. 81,6% van de bezoekers zegt ‘ja’, net als 82,4% van de eilanders.

Wanneer plaatsen?

Op de vraag “Bij welke werkzaamheden vind je dat we informatiebordjes moeten plaatsen?” geeft 59,3% van de bezoekers aan dat we alleen borden moeten plaatsen bij grotere projecten, van de eilanders vindt 49,1% dat. Daarnaast geeft bij beide groepen zo’n 30% aan dat we ook bij kleinere werkzaamheden informatie moeten geven via tijdelijke bordjes.

QR codes: wel of niet?

De laatste vraag ging over het gebruik van QR codes. We krijgen regelmatig opmerkingen dat de panelen vervangen zouden kunnen worden door een QR code die linkt naar een website. Uit de antwoorden blijkt dat er slechts een kleine groep is die hier gebruik van maakt. 19,4% van de eilanders doet dit soms. Van de bezoekers doet 23,5% dit soms. Bij beide groepen was er ook een kleine minderheid die nog nooit van een QR code gehoord had. Op dit moment denken we dat het vervangen van informatiepanelen door QR codes niet zinvol is. De kans is groot dat in de toekomst digitale toepassingen de informatie in het veld gaan vervangen, maar wanneer en in welke vorm is nu nog niet zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

[bws_google_captcha]