Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Resultaten enquête Mountainbiken op Terschelling

3 jaar geleden
6 reacties

Eind oktober heeft Staatsbosbeheer een enquête verstuurd aan het panel over mountainbiken en fietsen op Terschelling. We krijgen namelijk geregeld klachten van wandelaars over het toenemende aantal fietsers. Daarnaast zien de boswachters zelf ook dat paden op verschillende plekken breder worden of dat er nieuwe paden worden gemaakt. Dit zorgt voor schade en verstoring van de natuur. Overleg met een groep MTB’ers, fietsverhuurders, Stichting Ons Schellingerland (SOS) en de Natuurvereniging heeft geleid tot een voorlopige kaart met paden waarop wél gefietst mag worden. Daarbij hebben we rekening gehouden met de populaire rondes van eilander MTB’ers en eigenaren van duinlandjes. Dit plan voor de kaart kwam ook aan bod in de enquête.

In totaal hebben 754 mensen de enquête ingevuld, waarvan in ieder geval 300 eilanders en 282 gasten. Van de overige deelnemers is niet bekend of ze wel of niet op Terschelling wonen. We bespreken de uitkomsten aan de hand van de resultaten van eilanders en gasten samen. Wanneer er grote onderlinge verschillen zijn benoemen we dat.

Gebruik van de paden

We vroegen de panelleden op welke manier(en) zij gebruik maken van de paden op Terschelling.

De meeste mensen maken als wandelaar gebruik van de fiets-, wandel- en ruiterpaden (84%). 60% gebruikt de paden ook als fietser. 7% als ruiter en 17% van de deelnemers aan de enquête gebruikt de paden ook  als MTB’er.

Waarom fietsen?

De mensen die aangaven als fietser gebruik te maken van de paden, vroegen we naar hun beweegredenen daarvoor. Bijvoorbeeld woon-werkverkeer, recreatief fietsen, de hond uitlaten.

De reden waarom mensen in de natuur fietsen is logischerwijs vooral recreatief (93%). Bij de categorie ”Anders, namelijk” geven veel mensen aan ook veel van de paden gebruik te maken voor sport. Waarschijnlijk zal een deel van de respondenten die “recreatief gebruik” hebben aangevinkt dit ook als sport doen.

Cijfer voor gezamenlijk gebruik

Bij deze vraag vroegen we mensen om hun mening over het samengaan van fietsers en andere gebruikers op wandel- en ruiterpaden. Er zat echter wel een kleine fout in de vraagstelling, we vroegen namelijk ook wat men vond van fietsers op fietspaden. We gaan er vanuit dat iedereen zijn mening gegeven heeft over fietsers op wandel- en ruiterpaden.

Onder de fietsers (297 personen) geeft 48% dit samengaan een voldoende (6 of hoger).

Onder de mountainbikers (80 personen) geeft 95% dit een voldoende (6 of hoger).

Van de wandelaars (435 personen) geeft slechts 33% dit een voldoende (6 of hoger). Maar liefst 50% geeft dit  een 3 of lager.

Onder de ruiters (37 personen) geeft 24% de combinatie een voldoende, terwijl ruim 75% dit een 5 of lager geeft.

Aparte route voor gasten

Op de vraag of een apart te downloaden route voor gasten een goed idee is komt geen eenduidig antwoord.

Wel wordt de optie “Ik vind dat fietsen op wandelpaden verboden moet worden” door 194 personen aangevinkt. Omdat uit de antwoorden niet een duidelijke voorkeur blijkt, besluiten we om vanuit Staatsbosbeheer in eerste instantie geen aparte route aan te bieden voor gasten.

Winterpaden West

We hebben ook gevraagd wat mensen van de kaart vinden met de routes op o.a. de Noordsvaarder in de winter.

46% van de mensen geeft aan dat dit prima is. 25% wil het pad naar paal 3 eruit en bijna 24% wil alle “winterpaden” van de kaart. Hierdoor besluiten we om in eerste instantie alle winterpaden op de kaart te laten staan en dit na een nader te bepalen periode te evalueren.

Zomer- en winterkaart

Op de vraag wat mensen vinden van het idee van een zomer- en winterkaart reageert 61% positief, al dan niet met wat aanpassingen.

30% geeft de voorkeur aan een kaart die jaarrond geldt. Onder eilanders alleen is dit respectievelijk 55% en 33%. Omdat de winterpaden met een reden alleen in de winter toegankelijk zijn (buiten het broedseizoen en minder drukke periode met bezoekers) vinden we deze percentages voldoende om vast te houden aan het idee van een winter- en zomerkaart.

Fietskaart

Op de vraag wat deelnemers in het algemeen van het voorstel van een kaart met paden waarop gefietst mag worden vinden, antwoord 64% positief (al dan niet met aanpassingen m.b.t. de paden).

Onder eilanders is 73% positief. Het idee van een kaart met paden waarop je mag fietsen houden we dus vast.

Paden schrappen van kaart?

Deelnemers konden ook nog aangeven welke paden ze van de kaart willen hebben. Het is duidelijk dat er een groep is die op de paden op de Noordsvaarder het liefst geen fietsers tegenkomt (zie ook eerdere vragen). Dit is echter een aanzienlijke minderheid. Er zijn ook opmerkingen over specifieke paden die verkeerd op de kaart staan en/of te smal zijn. Dit gaan we goed bekijken.

Paden toevoegen aan kaart?

Deelnemers konden ook aangeven welke paden ze op de kaart missen. Het Rozenlaantje wordt hier geregeld genoemd. Dit  is echter een pad waar we vanuit natuuroogpunt (grenzend aan de Boschplaat) recreatie zo min mogelijk willen stimuleren. Deze komt dan ook niet op de kaart erbij. Ditzelfde geldt voor paden door de Koegelwieck. Er is ook een vraag over het ontbreken van bospaden op de kaart. Die staan inderdaad niet ingetekend, maar de paden in de bossen zijn in dit plan juist allemaal toegankelijk voor fietsers. Alle overige losse suggesties bekijken we de komende tijd.

6 reacties op “Resultaten enquête Mountainbiken op Terschelling”

 1. Joke Reinek schreef:

  Ik vind het een ergernis blijven dat fietsers gebruik maken van wandelpaden. Mede het gedrag van veel fietsers die zich juist ergeren aan het feit dat jij daar loopt, voor fietsers loop je altijd in de weg ook al bevinden ze zich op een wandelpad.

 2. Maurits schreef:

  Als mtb’er, wandelaar met èn zonder hond, racefietser en af en toe ruiter, maar bovenal eiland- en natuurgenieter denk ik wel van alle invalshoeken een redelijk beeld te hebben en dat beeld raakt met het beeld dat vele lijken te hebben blijkens de enquete resultaten. Waar het volgens mij op neerkomt is wederzijds begrip en fatsoen. Er is volgens mij niemand die hier op het eiland een wedstrijd hoeft te rijden (buiten bv de mtb XC in februari)en dus is in de rem knijpen bij een ontmoeting een normale gang van zaken. Dit geldt ook voor wandelaars die een fietser of ruiter achterop krijgen. Stap even opzij en als het niet al te veel moeite is, groet elkaar. Ruiters/fietsers kunnen verder en de wandelaar evenzo. Daarbij, kies je momenten. Kortom, wees eens minder egoistisch, houd rekening met elkaar en bedenk wat fatsoenlijk/reeel is en wat niet (en dat weten wij allemaal stiekem wel). Een groet of een dankjewel doet wonderen. En heb je daar moeite mee, dan is wellicht een nachtwandeling of -uitje een oplossing. Gr Maurits

 3. A.Kramer schreef:

  Een beroep doen op het fatsoen van mensen terwijl juist dat de laatste jaren harder smelt dan de poolkappen is naïef en kansloos.

  Sterkte en de groeten.
  Een zeer fatsoenlijke meneer.

 4. "badgast" Grietje schreef:

  U bedoelt een nachtelijk fietstochtje als alternatief? De wandelaar delft het onderspit; weg het onbevangen wandelen in de natuur. Je moet bedacht blijven om niet een fietser tegen je aan te krijgen; heb er teveel ervaring mee. Het is ook niet prettig om “aangeroepen” te worden. Je moet de fietser of de paardrijder ook maar op tijd (kunnen) opmerken.

 5. Hans van Drie schreef:

  MTB-ers op wandelpaden is niet verantwoord. Te veel van deze fietsers houden zich totaal niet aan richtlijnen en zullen dit ook niet gaan doen als er speciale routes voor mtb-ers op Terschelling komen. Deze ervaring heb ik zeker, want dit gebeurd ook niet aan de wal.

 6. Will schreef:

  Leven en laten leven is mijn motto. Gun elkaar wat, daar wordt je een rijk mens van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

[bws_google_captcha]