Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Resultaten enquête feesten en partijen in de natuur

8 jaar geleden
Geen reacties

Iedereen houdt wel van een feestje, dat bleek ook uit het aantal deelnemers aan de enquête. De verdeling tussen eilanders en niet-eilanders was bij deze enquête wederom 50/50. In totaal hebben van de 812 panelleden 556 mensen de enquête (deels) ingevuld. Wel kregen we van enkele mensen te horen dat de enquête lastig in te vullen was omdat er geen onderscheid werd gemaakt tussen verschillende soorten activiteiten. Naar ons idee hoefde dat niet; de vragen gingen o.a. over gemotoriseerd vervoer er naartoe en het geluidsniveau, het maakt dan niet uit wat voor feest of partij het is.

Tegenkomen

286 deelnemers zijn weleens een georganiseerde activiteit tegengekomen in de natuur. Hiervan ervaarde 150 mensen dit als niet vervelend of zelfs als leuk.

Tegengekomen

De overige deelnemers (ook bijna 150 mensen) stoorden zich hier wel aan, vooral vanwege de drukte en de aanwezige auto’s. Eilanders komen logischerwijs vaker iets tegen dan eilandbezoekers.

storend

Locatie

De locatie van een activiteit is belangrijk voor de mate van acceptatie, blijkt uit de antwoorden over wat mensen vinden van activiteiten op een bepaalde plek. Wat ons als eerste opviel is de overgrote meerderheid die het onacceptabel vindt om een activiteit op de Boschplaat te organiseren. Ook de duinen springen er uit, hoewel een groot aantal mensen ook aangeeft dat het vooral niet te vaak moet zijn. De plekken die dichter bij de bewoonde wereld liggen zijn meer geaccepteerd, hoewel ook hier weer een groot aantal mensen aangeven dat het niet te vaak moet zijn. Het is hierdoor voor ons erg duidelijk dat we zeer terughoudend moeten zijn met activiteiten op de Boschplaat en deze hooguit moeten toestaan wanneer er een groot belang bij is. Denk bijvoorbeeld aan het Boschplaat jeugdproject waarbij alle schoolkinderen 1 nacht op de Boschplaat slapen.

locaties

Ontheffing voor verkeer

Gemotoriseerd verkeer bij feesten en partijen is volgens het panel alleen over de Longway in meerderheid toegestaan. De Boschplaat en de (ruiter)paden springen er weer uit, waarbij mensen op deze plekken liever geen auto’s zien voor dit soort activiteiten. Voor ons is dit reden om alleen toestemming te geven om over brede wegen en paden te rijden, en alleen als er echt noodzaak toe is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij minder-validen. Ander vervoer zal te voet of mogelijk met paard en wagen kunnen. Auto’s op de bospaden vindt grofweg de helft van de deelnemers acceptabel, de andere helft niet.
ontheffingverkeer

Geluidsniveau

Het geluidsniveau is ook een belangrijk punt. De meeste mensen zijn het met ons eens dat je op 5 meter afstand nog met elkaar moet kunnen praten. Aan de andere kant is er ook een grote groep mensen die versterkt geluid überhaupt niet acceptabel vinden. We overwegen daarom serieus om versterkte muziek op de meeste plekken niet (meer) toe te staan en een aantal plekken aan te wijzen waar dit onder voorwaarden wel mag.

geluidsniveau

Eilanders vs. niet-eilanders

Over het algemeen valt op dat bezoekers (niet-eilanders) net iets strenger zijn dan eilanders, maar dit ontloopt elkaar niet veel. Er is geen enkele vraag waarbij eilanders en niet-eilanders heel verschillend over het onderwerp denken.

Deze enquête resultaten helpen ons om een kaart met locaties en richtlijnen te maken voor kleinschalige activiteiten voor particulieren. Daarin zullen verschillende locaties worden beschreven. Op de éne plek mag meer dan op de andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

[bws_google_captcha]