Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Resultaten enquête excursies

6 jaar geleden
Geen reacties

In maart hebben we het Echt Terschelling panel naar hun mening gevraagd over de excursies die Staatsbosbeheer organiseert via de VVV. De enquête is ingevuld door 481 panelleden, waarvan er 205 van het eiland komen en 223 van de wal. Anders dan onze verwachting vooraf, blijkt in de antwoorden bijna geen verschil te zijn tussen eilanders en mensen van de wal.

Bekend

Het antwoord op de eerste vraag is duidelijk: het is algemeen bekend dat Staatsbosbeheer excursies organiseert op Terschelling, slechts 4% van de panelleden (we zetten hieronder telkens de antwoorden van de inwoners en van de bezoekers naast elkaar. De percentages die we in de tekst noemen zijn het gemiddelde van alle groepen: eilanders, niet-eilanders en onbekend) was hier niet van op de hoogte.

 

De meeste mensen zijn op de hoogte van onze excursie via de VVV of onze eigen Natuurschuur in Lies. Daarnaast is mond-op-mond reclame erg belangrijk. Bij de aanvullende opmerkingen viel op dat de Sjouw vaak werd genoemd als informatiebron voor ons excursieprogramma.

Mee geweest?

Hoe goed iedereen ook op de hoogte is van onze excursies, maar net iets meer dan de helft is ook daadwerkelijk weleens mee geweest.

Onder de mensen die weleens mee gaan blijkt ook weinig voorkeur te zijn voor een bepaalde excursie, het gaat vooral om wat zich op dat moment aandient.

Interesse in het gebied

De hoofdreden om mee te gaan op excursie is dat men meer te weten wil komen over het gebied, bijvoorbeeld over het beheer. Meer willen weten over planten en dieren volgt als tweede reden.

Verwachtingen

We hebben ook vragen gesteld over de kwaliteit van de excursies. Hieruit blijkt dat de excursies voldoen aan de verwachtingen (58%), of zelfs nog leuker zijn dan verwacht (34%). Een kleine groep (6%) was minder tevreden. Dit kwam vooral omdat de inhoud van de excursie niet overeen kwam met wat men er vooraf van had verwacht.

De duur van de excursie (gemiddeld 2 uur) blijkt goed. Dat is fijn om te weten, want we hebben er de afgelopen tijd wel over nagedacht om de excursies iets langer of korter te maken. We hanteren bij de excursies een groepsgrootte van maximaal 20 personen. De meeste mensen (88%) vonden dit prima.

Het komt er niet van

De mensen die nog nooit mee zijn geweest op een excursie hebben we ook vragen gesteld. Zo waren we bijvoorbeeld benieuwd naar de reden hiervan. Belangrijkste conclusie: het ligt niet aan ons 😉 18% zegt de gebieden al goed genoeg te kennen, 21% houdt niet van groepsactiviteiten en slechts 12% heeft er geen behoefte aan.

 

44% van de panelleden geeft een andere reden op. De meeste mensen hebben bij deze antwoordoptie ingevuld dat ze er simpelweg niet aan toekomen (te druk, komt er niet van, etc.). We gaan proberen om ons excursieprogramma daarom meer onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld via de Terschellinger en social media. Vanaf begin april tot eind oktober zijn er namelijk bijna dagelijks excursies. Het moet er toch een keer van komen!

Kosten

Een ander belangrijk punt van een excursie is de prijs. Op dit moment is de prijs zo opgebouwd dat we quitte draaien en al onze kosten voor het geven en organiseren van excursies gedekt hebben. We houden er niets aan over.74% van de deelnemers heeft de prijs die we er nu voor vragen (8,50 in 2018) er zeker voor over. 14% wil ook nog wel iets meer betalen. Van de mensen die iets wilden zeggen over de prijzen van onze arrangementen (bv. kanotochten) was meer dan de helft tevreden met het gevraagde bedrag.

Meer betalen

Omdat Staatsbosbeheer vanuit het Rijk en de Provincie alleen betaald krijgt voor het natuurbeheer en niet voor het onderhoud van fietspaden en dergelijke, waren we benieuwd of men het acceptabel vindt dat we de prijs van een excursie verhogen zodat we daarmee een deel van bijvoorbeeld het padenonderhoud kunnen betalen. 77% van de mensen vindt dit acceptabel, variërend van een bedrag van 0,50 cent (11%) tot 1 euro (42%).

Dit voeren we niet direct in, maar het is wel het overwegen waard. Als we dit gaan doorvoeren, willen we een duidelijk doel geven aan het extra bedrag, bijvoorbeeld het opknappen van een fietspad of het vernieuwen van een informatiepaneel.

Aanbod

De breedte van het aanbod van excursies vindt bijna iedereen goed. Wel komen er nog wat suggesties binnen voor andere excursies, waarbij vooral vogelexcursies vaker genoemd worden. We gaan kijken of we deze kunnen toevoegen aan het programma.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

[bws_google_captcha]