Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Resultaten enquête duinen

8 jaar geleden
3 reacties

In juni hebben we het Echt Terschelling panel gevraagd naar hun beleving van de duinen op Terschelling. In totaal hebben 525 panelleden de enquête ingevuld. Op dat moment hadden 699 mensen zich ingeschreven voor de enquêtes, wat betekend dat bijna 80% van de panelleden hebben gereageerd. Dit is een erg hoge respons en getuigt van een grote betrokkenheid van de panelleden. We zijn hier erg blij mee. We bespreken hier de resultaten van de enquête en vertellen je wat we er mee gaan doen!

Mooi, mooier, mooist

Mooi

Op de vraag: “welke gebied vindt je het mooist?” antwoord 63% van de mensen dat ze het dynamische, levende duingebied, het mooist vindt. Vergeleken met een enquête welke we enkele jaren geleden hebben gehouden, met dezelfde vraag, maar deze keer onder wandelaars en fietsers, is 63% niet eens zo heel veel. Toen vond ruim 90% de foto van het Levende duinlandschap de mooiste van de twee. De huidige enquête ging enkel over de belevingswaarde en natuurwaarde van een levend, dynamisch duingebied en niet over de veiligheid. Bij veel opmerkingen zagen we dat panelleden die op Terschelling wonen de veiligheid toch hebben meegewogen in de beantwoording.

Overigens is veiligheid niet in geding, sterker nog, deze methode van kustbeheer draagt er juist aan bij: dynamischkustbeheer.nl

 

Bijzondere soorten

Soorten

In de staafdiagram kan je zien welke soorten er al bekend waren. Opvallend is dat de bontbekplevier, een soort die je niet veel ziet en die zich graag afzijdig houdt van mensen, toch behoorlijk bekend is!

Bekend

bekend

Een overgrote meerderheid kent de Levende duingebieden: 95% versus 5% die het niet kent. Van de ondervraagden is 5% van de nog nooit op de Boschplaat geweest.

 

Geen visitekaartje, wel meer informatie

Visitekaartje

Het Levende duingebied gaan we niet expliciet etaleren, het wordt niet visitekaartje van het eiland. Naar aanleiding van de uitkomsten van de enquête hebben we besloten om wel geregeld te publiceren in diverse media en een infopaneel te plaatsen aan de rand van het gebied. Eerder dit jaar hebben we de brochure “Een levend duinlandschap op Terschelling” uitgegeven en huis aan huis verspreid. Bij de panelleden leefden er met name zorgen rondom de rust in het gebied en de invloed van te veel drukte op de natuurwaarden. Daarom was er 54% tegen het gebruiken van dit gebied als hét visitekaartje van Terschelling.

meerinformatie

 

74% daarentegen vond wel dat er meer informatie mag worden verstrekt. Wat ook opviel is dat een aantal panelleden waarschuwden voor het vertrappen van de duinen.

 

Infopaneel

infopaneel

Bij de middelen kwam het infopaneel als winnaar uit de bus, met bijna 60%. Meerdere keren gaven mensen de tip mee: gebruik meerdere communicatiekanalen. Naar aanleiding van deze vraag hebben we besloten om een infopaneel te plaatsen, vlakbij het gebied.

 

Eerst A, na de enquête toch B

van B naar A

Van de panelleden die bij de eerste vraag van de enquête aangaven het  vastgelegde begroeide duingebied het mooiste vindt, zegt 29 % na het invullen van de enquête, alsnog voor het Levend duinlandschap te kiezen! Dit is voor ons een signaal om er inderdaad, zoals al eerder door de meerderheid aangegeven, meer over te communiceren.

 

Goed idee?

goed idee

Op de vraag wat je vindt van de uitbreiding van het Levend duinlandschap, zoals ook in de natura2000 plannen is opgenomen, geeft 22% van de panelleden aan het geen goed idee te vinden. Bij de argumenten wordt vooral veiligheid veel genoemd. Het is dus belangrijk om de technische veiligheidsaspecten goed over te brengen.

Zo’n 78% van de ondervraagden zegt dat het juist een goed plan is. Bijna alle argumenten hiervoor hebben te maken met beleving, landschappelijke waarden en natuurwaarden.

 

Echt Terschelling excursie

excursie

345 mensen willen graag mee op een excursie naar de levende duinen! Dat wordt een druk dagje…

We komen hierop terug, maar we gaan zeker een dag (in september) plannen om met zoveel mogelijk van jullie een wandeling door dit bijzondere, mooie gebied te maken.

3 reacties op “Resultaten enquête duinen”

 1. Bart Dekker schreef:

  Bedankt voor deze duidelijke en mooi geillustreerde uitslag van de enquette.
  Tot snel

 2. Jan Weeber schreef:

  Je kunt het eiland wel vol zetten met informatiepanelen, maar of dat nou zo mooi is. Tegenwoordig loopt heel Nederland met smartphones rond, dus een Echt Terschelling App zou al die info kunnen leveren. Dat vervuilt het landschap niet en foto’s in de App terugzien in het echt geeft een “Kijk daar-ervaring”, wat als leuk en leerzaam wordt opgevat.

 3. Joeri Lamers schreef:

  Beste Jan,

  Ik snap je punt. Maar in de praktijk zal niet iedereen een dergelijke app op zijn/haar telefoon hebben staan. Een paneel trekt mensen, ook de mensen die in eerste instantie niet direct geïnteresseerd waren. Een ander puntje zijn natuurlijk de kosten van een goed gevulde app en het mobiele bereik dat niet op iedere plek even goed is op het eiland. We blijven wel terughoudend met het plaatsen van panelen. Wanneer we dit paneel plaatsen verdwijnt er 1 op een andere plek.

  Groet,

  Joeri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

[bws_google_captcha]