Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Extra maatregelen strandbroeders Noordsvaarder

7 jaar geleden
Geen reacties

Vorig jaar hebben we via Echt Terschelling de enquête over strandbroeders op de Noordsvaarder gehouden. Verschillende delen van het gebied, waaronder de Spathoek, zijn van belang voor broedvogels als de dwergstern en bontbekplevier. Naar aanleiding van de enquête hebben we in het vorige broedseizoen een extra duidelijke lijn van informatieborden rondom het broedgebied geplaatst. Dit had effect, maar toch negeerden sommige wandelaars/fietsers de oproep het gebied niet te betreden. Iedere afzonderlijke verstoring kan als effect hebben dat vogels het nest verlaten, soms de jongen achterlatend.

 

Op de vraag welke beschermingsmethode de voorkeur had antwoorden bijna 60% van de deelnemers vorig jaar ‘informatieborden’. Bijna 40% gaf daarnaast aan dat ‘een afgesloten gebied met bijbehorend toezicht’ ook een optie zou zijn. Staatsbosbeheer heeft daarom samen met de Provincie Fryslân dit jaar besloten een vogelwachterspost te plaatsen om nog meer in te zetten op voorlichting over strandbroeders. Vanaf begin vorige week is er dagelijks een vogelwachter aanwezig die vanuit de vogelwachterspost bezoekers voorlichting geeft over het gebied en mensen aanspreekt die het broedgebied willen betreden. We hopen op deze manier nog meer rust te krijgen op de Spathoek.

Voor ons (Staatsbosbeheer en de Provincie Fryslân/Natura 2000) is het van groot belang dat de verschillende strandbroeders hun jongen met succes groot kunnen brengen. Het gaat landelijk erg slecht met deze soorten; ieder broedgeval draagt bij aan de instandhouding van de soort in Nederland. Mocht uit de dagboeken van de vogelwachters blijken dat er toch regelmatig verstoring is, dan houden we ook de mogelijkheid open om broedgebieden tijdelijk af te zetten met touw. Op o.a. Texel doet men dit al jaren met succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

[bws_google_captcha]