Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Broedseizoen bontbekplevieren in voorbereiding

8 jaar geleden
2 reacties

Deze zonnige middag nodigde heel erg uit tot een mooie wandeling over de Noordsvaarder. Nadat ik samen met de hond uit de wind in de zon had gelegen tegen de duintjes op de Spathoek, kwamen er ineens vier kleine vogeltjes voorbij. Bontbekplevieren! Niet geheel toevallig hier, want vanaf begin maart zijn deze duinen de belangrijkste broedplekken van deze vogels. De schelpenstandjes zijn perfect geschikt voor hun onopvallende nest, dat uit niet meer bestaat dan een kuiltje in het zand.

Ze trokken zich niet veel van me aan, door de kijker was te zien dat ze het druk genoeg met elkaar hadden. Ik was duidelijk niet de enige met een voorjaarsgevoel vandaag, want ook bij deze kleine pleviertjes was het voorjaar naar het hoofd gestegen.Mannetjes die elkaar wegjagen en buigend met de vleugeltjes omhoog de vrouwtjes het hof proberen te maken. Zouden ze dit weekend al een koppeltje kunnen vormen?

Waarschijnlijk beginnen de bontbekplevieren ergens in maart met hun eerste broedpogingen. Hopelijk krijgen ze hiervoor voldoende rust, want dat is vaak waar het op de Nederlandse stranden aan ontbreekt. Zelfs op Terschelling. Staatsbosbeheer zoekt daarom al een paar jaar naar de juiste manier om de nesten te beschermen, onder andere met informatiebordjes met de vraag om het broedgebied heen te lopen. Het resultaat valt helaas tegen, dus we zoeken verder. We kunnen met zijn alleen trots zijn dat ons eiland nog plek heeft voor deze vogels, maar we moeten ze in de toekomst wel een handje helpen.

2 reacties op “Broedseizoen bontbekplevieren in voorbereiding”

  1. Frank Scheenstra schreef:

    Als het niet anders kan dan maar een[ bepekte] bewaking

  2. Paul de Bos schreef:

    Ik denk door gaan met de info op de veerboten, borden blijven plaatsen, maar geen gebieden afsluiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

[bws_google_captcha]