Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Resultaten enquête Bankjes en prullenbakken in de natuur

5 jaar geleden
7 reacties

Dat de bankjes en prullenbakken op Terschelling veelvuldig worden gebruikt, dat wisten we wel. We waren echter ook benieuwd naar de mening van het enquêtepanel over de kwaliteit, het ontwerp en de locaties zodat we daar bij toekomstige ontwikkelingen rekening mee kunnen houden. Daarom stuurden we in mei een enquête over de bankjes en prullenbakken op Terschelling rond aan onze 1150 panelleden, bestaande uit 50% eilanders en 50% niet eilanders. Ruim de helft van de leden, verdeeld over beide groepen, vulde de enquête in.

Bankjes

Over het algemeen is men tevreden over de bankjes. Dat geldt zowel voor de locaties, het type bankje en het aantal bankjes. Het favoriete bankje bij een meerderheid van de mensen is bankje nummer 1.  Ook bankjes 2, 4, 42, 52, 60, 71, 72, 74 en 75  scoren goed. Deze bankjes gaan we in ieder geval eens extra kritisch bekijken en indien nodig aanpakken wat betreft staat van onderhoud. In de kaartjes hieronder hebben we de bankjes die hoog scoren blauw gemaakt.


Bij het gebruik maken van een bankje wordt het uitzicht door een grote meerderheid aangevinkt als belangrijk. Op de tweede plek is dat de rustige omgeving van een bank.

Bijna 80% van de mensen mist geen zaken bij de huidige bankjes. In de opmerkingen wordt met name door eilanders een aantal keer genoemd dat het bankje bij het Griltjeplak niet op de kaart staat. Die hadden wij blijkbaar gemist! We hebben hem bij ons op de kaart gezet (nmr 78).

Wat betreft materiaalkeuze, ontwerp, passend in het landschap en comfort: al deze zaken scoren bij zowel eilanders als niet eilanders voldoende tot goed.

Daar is dus geen aanleiding tot aanpassingen. Wel wordt het aspect dat de bankjes soms wat ver doorgezakt zijn een aantal keer genoemd in de opmerkingen. Dit is iets wat we, met name bij de favoriete bankjes, nog eens kritisch bekijken.

Het aantal bankjes wordt door 64% (gemiddeld) als voldoende gezien, 7% (gemiddeld) van de mensen vindt dat er teveel zijn en 10% (gemiddeld) zou er wel wat meer willen zien.

Alhoewel een meerderheid tevreden is zouden we op sommige plaatsen wat kunnen doen met een boomstam als zitgelegenheid: deze optie wordt een aantal keer genoemd en voldoet aan de wens voor zitgelegenheid, welke niet landschappelijk storend is. Dit laatste komt tegemoet aan de wens van de 7% van de mensen die minder onnatuurlijke elementen in de natuur willen zien. In de opmerkingen van de mensen die meer bankjes willen worden ook vaak de Waddendijk en de polder genoemd: wij kunnen daar echter geen rol in spelen, aangezien we daar geen grond beheren. Vanzelfsprekend geven we de wensen van deze panelleden wel door aan de beheerders gemeente Terschelling en Wetterskip Fryslan.

Bakken

Afvalbakken in de natuur zijn nodig. Vooral op de drukke plaatsen blijkt dat een bak er voor zorgt dat mensen hun afval weggooien.

 

Ruim 65% van de panelleden vindt dat mensen hun eigen afval mee moeten nemen. Veertig procent van de mensen vindt het aantal bakken prima, 17% ziet er graag meer, maar 10% daarentegen wil minder bakken. Wij zien geen aanleiding om het aantal bakken drastisch te veranderen. We gaan wel op een aantal plaatsen de bakken ‘herverdelen’ om rekening te houden met het veranderde landschap en gebruik, bijvoorbeeld bij het Seinpaalduin en omgeving en bij Doodemanskisten. Bij het bankje bij de Mastenbroeken ligt vaak afval dat door derden wordt opgeruimd: daar plaatsen we een prullenbak (bij nmr 39 op de kaart).

Picknickbanken

Op Terschelling staat nu één picknickset: dat is een set die Natuurlijk Oosterend bij het Kaapsduin bij Oosterend heeft geplaatst. We waren benieuwd of er behoefte is aan meer van dergelijke banken.

 

Van het plaatsen van nieuwe picknickbanken op drukke locaties is zo’n 60% van de panelleden een voorstander. Deze zijn echter duur, dus we gaan op zoek naar mogelijkheden om een paar picknickbanken te bekostigen, eventueel met partners op het eiland.

Tot slot de herinneringsplaatjes op bankjes: een meerderheid (57%) vindt het een goed idee of heeft er geen bezwaar tegen (29%). De mogelijkheid om een bankje op deze manier te veranderen in een plek om een dierbare te herinneren houden we er dus in. 

 

7 reacties op “Resultaten enquête Bankjes en prullenbakken in de natuur”

 1. Gerrit J. Slot. schreef:

  L.S.

  Het goed of kwaad laten afhangen van wat de meerderheid daar van vind is een uiterst kwalijke zaak. Het is de bedoeling dat wij leren van geschiedenis.

 2. Bernard Slofstra schreef:

  Het rapport is zoals altijd duidelijk en zeer leesbaar. Alleen is het jammer ,dat de boswachter op de foto met zijn schoenen op de zitplanken steunt .Op die plek gaat iemand na een wandeling zitten ,die bij vertrek bemerkt dat zijn broek op enkele plaatsen een ander kleur heeft en b.v. naar geitenkeutel ruikt Dat is mij overkomen .De broek is ook na meermalen wassen weg gedaan.Graag een andere foto als het kan,

  • Beste Bernard, dank je wel voor je compliment, dat vinden we fijn te lezen! We snappen je punt met betrekking tot de ietwat onaangepaste boswachter die zijn schoenen op het zitgedeelte van de bank zet in de video. We kunnen je garanderen dat hij zijn zolen eerst heeft nagekeken op plakkerige narigheid, maar desalniettemin geeft hij in de beelden niet het gewenste voorbeeldgedrag. Hij verontschuldigd zich bij deze! We hebben in de video een opmerking geplaatst bij de beelden, waarmee we hopelijk voorkomen dat anderen zijn voorbeeld gaan volgen.

 3. Aart Kramer schreef:

  Mensen zouden weer echt in de natuur moeten vertoeven zonder de ‘luxe’ van bankjes, picknicktafels, wegwijzerpaaltjes, waarschuwingsbordjes voor wilde dieren en andere betuttelingen.
  Gewoon met je platte reedt op de grond, desnoods in de geitenkeutels.
  Door de verANWBing van ons (ei)land creëren we een verwend, slap en inferieur volk.

 4. Gerrit J. Slot. schreef:

  Mag ik de heer Kramer uit de grond van mijn hart danken voor zijn visie.
  Hulde!

 5. jaap schoute schreef:

  Plaats juist minder afvalbakken en maak de mensen meer bewust, zodat men het afval gewoon meeneemt. Een minpuntje is het voorbeeld van de boswachter, zittend bovenop het bankje. Jammer !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

[bws_google_captcha]