Denk & Beslis mee over zaken die
er toe doen op jouw Terschelling

Resultaten grote projecten op Terschelling

7 jaar geleden
7 reacties

In totaal hebben 652 panelleden de enquête over de grotere projecten ingevuld. 202 van hen hebben de enquete gedeeltelijk ingevuld, dat betekent dat ze 1 of meerdere vragen onbeantwoord hebben gelaten. De redenen hiervoor kunnen verschillend zijn: van ‘te druk’ tot ‘niet belangrijk genoeg’. De verhouding eilanders – niet-eilanders was nagenoeg 50-50. 281 mensen van de wal hebben gereageerd op de enquête en 278 eilanders. Van de overige 93 respondenten is niet bekend of ze eilander zijn of niet.

Communicatie

Van de panelleden vindt de meerderheid dat we gemiddeld een 7 of een 8 scoren voor de communicatie over alle projecten. We vinden de communicatie naar de eilanders met name belangrijk. De meerderheid geeft een ruime voldoende tot goed voor wat betreft de communicatie. Bij de niet-eilanders lag dit nog ietsje hoger. Dat is goed om te weten en dat willen we natuurlijk verbeteren of minimaal zo volhouden.

We hebben bij deze enquêtevragen niet de mogelijkheid ‘weet ik niet meer’ ingevuld, terwijl dit wel een reden kan zijn om niets in te vullen.  Een project als Arjensduin bijvoorbeeld ligt al een tijd achter ons waardoor deze ervaring niet meer vers op het netvlies ligt. Dit is een aandachtspunt voor de toekomstige enquêtes.

Arjensduin

Als we naar de gemiddelde cijfers kijken die de gebieden krijgen voor en na de werkzaamheden, dan blijkt dat men in alle gevallen de nieuwe situatie hoger waardeert dan hoe het voor de tijd was. Arjensduin kreeg voor de boskap gemiddeld een 6,7, na de herstelwerkzaamheden is dat een 7,5 geworden.

Duinplassen

Het project dat er echt uitspringt is het duinherstelproject West aan Zee: eerder scoorde dat gebied een kleine 6, nu zit het gemiddeld op een 8,4.

Seinpaalduin

Ook inspanningen in 2010 om het duingebied rondom Seinpaalduin weer open te krijgen hebben geresulteerd in een hogere waardering. Voor 2010 kreeg het gebied gemiddeld een 6,7. Nu is dat een 7,7. 

Doodemanskisten

Bij Doodemanskisten vinden met name de eilanders dat het er op vooruit is gegaan, de niet eilanders vonden het voorheen bijna net zo mooi als nu. Op de vraag ‘wat zou jij doen met de omgewaaide bomen noordoost van Doodemanskisten’, hebben 454 panelleden gereageerd. Ca 80% van de eilanders vind dat de bomen kunnen blijven liggen of dat we alleen de eerste twee meter zouden moeten opruimen. Deze uitkomst wegen we mee in onze beslissing wat we er mee gaan doen. Ook de gesprekken tijdens de excursie met de aanwonenden die we binnenkort hebben wegen daarin mee.

 

7 reacties op “Resultaten grote projecten op Terschelling”

 1. Hans den Hartog schreef:

  Echt goed bezig mannen!

 2. Maarten schreef:

  Ik ben ook wel beniewd naar de concrete verbeteringen van de projecten. Hoe is de biodiversiteit toe- of afgenomen, de waterkwaliteit etc. etc.

  • Joeri Lamers schreef:

   Terechte vraag Maarten. Ik ga proberen hier op korte termijn wat over te schrijven op ons boswachtersblog.

   Groet,

   Joeri

 3. A, Volger schreef:

  Geachte heer , mevrouw,

  Graag een kleine reactie op de toegezonden uitslag van dit onderzoek.
  Ben erg blij met het resultaat ; ook de foto’s zijn verhelderend. Alles overziend wordt nu groot onderhoud gedaan, wat goed uitpakt. Het is wel wennen ; aardig wat bos verdwenen, grote open vlakte’s komt goed. Hoop echter wel dat na het onderhoudsprogramma de natuur weer met rust wordt gelaten; helaas zag ik op o.a. op Arjansduin sporen van machines die daar reden; jammer dat het altijd met geweld moet. Zag op een paar voor mij bekende plekken de bijzondere planten iet meer terug. . jammer hoor. Bij mijn volgende bezoek aan Terschelling hoop ik dat we elkaar mogen ontmoeten (op afspraak bijv.) wil toch een paar punten met u doorpraten.
  Met vriendelijke groeten,

  A. Volger

  • Joeri Lamers schreef:

   Beste A. Volger,

   Bedankt voor je reactie. Veel van het werk de laatste tijd bestaat uit het creeeren van ene goede startsistuatie zodat we er een hele tijd niets meer hoeven te doen. Echter, door de toename van stikstof(meststof) uit de lucht is het nodig om soms te blijven beheren om de karakteristieke duinsoorten te behouden. Wanneer je op Terschelling bent is er altijd ruimte/tijd te vinden om het e.e.a. te bespreken. Je kan het beste van tevoren even bellen met kantoor voor ene afspraak: 0562-442116.

   Groet,

   Joeri Lamers

 4. Johannes Houwink ten Cate schreef:

  Mag ik jullie heel hartelijk bedanken voor deze fantastisch goede feedback! Vele groeten aan alle boswachters, en nogmaals bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[bws_google_captcha]